Fysik på Dalbobergen - saker som flyter eller sjunker
Målgrupp
5-6 år
Förberedelser
- 3 hinkar med vatten
- Uppdragskort 3 stycken med bild på de föremål som ska samlas in av barnen exempel: Sten, kotte, barr
- 1 genomskinlig balja
- Koner/tyglappar för att markera ut avgränsad yta
- En visselpipa (Signal för start och återsamling)
Utförande
Steg 1: Gruppen samlas i en halvcirkel (sol och vind ska inte vara i barnens ögon). Pedagogerna går igenom de regler som gäller, exempelvis vilka ytor barnen får röra sig på samt kort om allemansrätten. Det bör närvara minst en pedagog per grupp.
Steg 2: Pedagogerna går igenom dagens uppgift, vilket är att undersöka föremål och om dessa flyter/sjunker i vatten. En kort beskrivning av Arkimedes princip och densitet ges till barnen. För att förtydliga detta visas ett experiment utfört av en pedagog.
Steg 3: Barnen delas in i tre grupper och varje grupp tilldelas ett namn och en station. Vid varje station finns en hink fylld med vatten, en plastpåse, en klädnypa och ett uppdragskort.
När experimenten börjar ska barnen leta efter de föremål som illustreras på uppdragskortet och återsamlas vid sin station. Barnen får undersöka sitt föremål och ställa hypoteser kring detta. Därefter ska föremålet placeras i hinken med vatten för att utföra experimentet. Pedagogen uppmanas att ställa produktiva frågor kring resultatet. I nästa steg ska föremålet placeras i en plastpåse som sluts med en klämma och barnen får återigen ställa hypoteser kring detta. Kommer resultatet att se annorlunda ut och i så fall varför?
Steg 4: En pedagog blåser i visselpipan och samtliga barn samlas i en halvcirkel framför en stor genomskinlig balja med vatten. Dom tre uppdragskorten och föremålen samlas in och en pedagog går igenom vad samtliga grupper experimenterat, vilka hypoteser man ställt och vilka resultat man kommit fram till. Detta för att alla ska få ta del av varandras experiment och resultat.
Syfte
Syftet är att introducera Arkimedes princip och densitet, samt undersöka hur förskolebarn 5-6 år tänker, resonerar och kommunicerar kring vardagliga fysikaliska problem.
Motivering till val av arbetssätt
Vatten är ett tema som barn intresserar sig för och som fascinerar både barn och vuxna. Det är viktigt att ta tillvara på barnens intresse med den fysik de möter i sin vardag. Genom att låta barnen resonera fritt kring vilka föremål som kan flyta eller sjunka, ställa sina hypoteser och dra sina slutsatser, kan barnen förstå sin omvärld. Barn bygger upp sitt ord och begreppsförråd genom konkreta handlingar. Genom en utforskande och utmanande miljö erbjuds förutsättningar att få nya begrepp utifrån det man gör med hjälp av våra sinnen. Barn lär genom att att de får vara delaktiga i experiment samt vara med och arbeta fram ett resultat, vilket sker i ett samspel mellan att tänka och att göra. När barn laborerar har de utbyte av varandras tankar och idéer och har en dialog med varandra.
Stina, Sofia, Johanna, Angelica och Ghazal
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar